HU RO EN     

Marketingul locurilor

 

Marketingul locurilor utilizeaza principile si metodele marketing clasic pentru a dezvolta atractivitate unui loc (sat, oraş, regiune, ţară), respectiv de  a creşte şansele de supravieţuire şi dezvoltare viabilă pentru turism, investitori şi populaţia locală.
Cine "vinde" locul, regiunea, localitatea? - agenţii de dezvoltare, agenţii de turism, autorităţiile locale.
Trebuie să întelegem, cum iau deciziile "cumpărătorii", cum aleg o destinaţie:
    - investitorii, unde şi de ce investesc banii lor?
    - turiştii unde îşi petrec vacanţele?
    - unde se simte bine populaţia?

Aceste decizii nu sunt luate la întâmplare, ele pot fi şi trebuie influenţate. Unii dintre noi depun eforturi serioase: atrag firme - investitori, (de ex. micile localităţi din regiunea Arad), elaborează programe turistice (de ex. Praid). Alţii în schimb aşteaptă. Dacă nu ne apucăm de muncă, nu vor fi nici rezultate.

Strategia de marketingul locurilor - trebuie elaborată o imagine a locului, aşa cum dorim să-l vedem peste 5-10 ani. Trebuie luate măsuri concrete, armonizate. Dacă dorim să dezvoltăm turismul rural, atunci vom avea nevoie în primul rând de drumuri şi facilităţi. Dacă dorim să atragem investitori atunci să dezvoltăm infrastructura.

Targetul - să luăm o decizie, pe cine dorim să atragem? Turişti din ţară sau străini? Investitori din occident? Sau dorim să ne vindem produsele artizanale sau casele de lemn în alte ţări?

Responsabili
- conducerea locală trebuie să promoveze aceste demersuri. Ei pot beneficia de ajutorul unor specialişti independenţi, consultanţi, care
colaborează intens cu cei locali.


Regio marketing

Regio marketing

Horses at the Zetevar Pension Szeklerland

Flyer of the Zetevar Pension - Szeklerland

Blog

O experienţă nouă în marketingul (industrial) online. Noile tendinţe pe pieţele de larg consum, dar şi cele de tip business to business ne oferă produse fizice şi servicii cât de cât palpabile prin medii online. Acum am avut o experienţă inedită, mai precis vânzarea personală a unui serviciu online. Partenerii noştrii de la G Systems au dezvoltat o platformă online de urmărire şi control al producţiei, accesibilă prin internet din orice loc, care nu necesită prezenţa managerilor în fabrică, pentru a fi la curs cu ce se întâmplă în producţie.  La prima analiză ni se părea logic, ca fiind un produs (serviciu) online să fie promovat, valorificat tot online. Dar la o analiză mai profundă, am realizat şi am căzut de comun acord, că o campanie de promovare - comercializare numai online, n-are nici o şansă.

Ideea de bază este acum, că este nevoie de vânzare personală intensivă, focusată pe o nişă bine definită. Vânzare care poate fi susţinută de elemente online.

...mai departe