HU RO EN     

Piackutatás

 

Egy sikeres marketing tevékenység alapja, a pontos, részletes piacismeret. Ahhoz, hogy megfelelő marketing tervet, stratégiát vagy reklámkampányt dolgozzunk ki vagy indítsunk el, tudnunk kell kinek, mit és hogyan kell termeljünk, szolgáltassunk vagy kommunikáljunk.

Mi a piackutatás?
Egy olyan objektív, módszeres folyamat amely során a komplex piaci - marketing  döntésekhez szükséges információkat szerezzük meg.  

Mit tudhatunk meg egy piackutatásból?
    - melyek a fogyasztók szokásai egy adott piacon
    - kik a fogyasztóink és kik lehetnek még azok
    - hogyan lehet szegmentálni a piacot
    - hogyan pozicionáljuk termékeinket
    - milyen reklám lehet hatékony egy termék esetében
    - milyen terméket, milyen áron, hogyan értékesíthetünk
    - hol találjuk meg legjobb ügyfeleinket
A piackutatás egy sor, hatékony eszközt javasol ezek és más információk megszerzésére.
Első lépésben két nagy csoportra oszthatjuk ezeket:
    - minőségi kutatások  
    - mennyiségi kutatások   

Minőségi kutatások
Olyan kutatási módszerek amelyek viszonylag kisszámú egyén véleményeit, gondolatait  elemezve egy sor belső, minőségi eredményt hoznak: ötletek, felfogások, érzelmek, csatolt értékek, értékelések, javaslatok, okok és egyebek. Viszonylag alacsony költségvetéssel sok hasznos információt megszerezhetünk. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezeket az információkat nem lehet általánosítani a lakósság vagy a piac egészére.
Minőségi módszerek:
    - fókuszcsoport
    - mélyinterjú

Mennyiségi kutatások

Olyan kutatások amelyek reprezentatív csoporton történnek, tehát jellemzik az egész piacot. Mennyiségi, pontos számadatokat közölnek a kutatott szempontokról. Általában a mennyiségi kutatás által feltárt véleményeket ellenőrzik le. Nagyobb költségvetést igényelnek, de pontosabb, részletesebb információt várhatunk.
Mennyiségi módszerek:
    - megfigyelések
    - közvélemény kutatás,
    - kérdőíves megkérdezés: szemtől szemben, telefonos, online


fokusz csoport - tejtermek fogyasztasa iskolasoknal

csoport beszelgetes tejfogyasztsrol kozepiskolasokkal

Asti office for focus group

Blog

A Férfi Napja -

integrált marketing kampány romániai

Bergenbier sörmárkának

A Férfi Napja ötlete, amelyik az elmúlt 10 év legjobb integrált kampány díját kapta Romániába egy sör mellett született. Liviu Irimia és Stefan Teodorescu, mint a cég marketing menedzsere,  a Leo Burnettől  Bogdan Naumov kreatív igazgató, illetve Michael Ghyka (General Manager az InBev / Bergenbier SA) közös ötleteléséből pattant ki az ötlet.

A Bergenbier volt akkoriban a román labdarúgó vállogatott szponzora, férfias értékekre próbált hangsúlyt fektetni, de nem volt meg az elvárt eredmény a fogyasztók körében. A konkurens márkák (CIUC, URSUS, GOSSER) sokkal férfiasabbnak tüntek a fogyasztók szemében, a két vezéregyéniség érezte, hogy valami nagyon eredeti és ütős kampányt kell összehozzon, hogy megfelelő kommunikációs és marketing előrelépés történjék.

...bővebben